Τι θα δούμε σε αυτό το tip:

 -Οι υπεριώδεις ακτίνες προέρχονται από την ενέργεια του Ηλίου και είναι αόρατες από ανθρώπινο μάτι, το οποίο μπορεί να δει μόνο ορισμένα είδη φωτός. Υπάρχουν τρία είδη ακτίνων, οι UVA, UVB και UVC. Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να προκαλέσει

Η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς τα κατάλληλα γυαλιά, μπορεί να προκαλέσει:

 • Ερεθισμό και υπεραιμία στην περιοχή του επιπεφυκότα.
 • Πόνο από την απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς και πρόκληση κερατίτιδας (έλκος του κερατοειδούς).
 • Εμφάνιση πτερυγίου
 • Έγκαυμα στα βλέφαρα
 • Επιτάχυνση της σκλήρυνσης του φακού του ματιού, γνωστή ως καταρράκτης
 • Πρόκληση εκφυλιστικών αλλοιώσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
 • Εγκαύματα στην ωχρά κηλίδα και απώλεια την κεντρικής όρασης.

Υπάρχουν όμως ομάδες χιονοδρόμων που είναι πιο ευπαθείς;

 • Τα παιδιά, επειδή έχουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο οπτικό σύστημα που βρίσκεται υπό λειτουργική διάπλαση και διαμόρφωση. Το οφθαλμικό σύστημα στις μικρές ηλικίες, λόγω της εξαιρετικής διαύγειας του κερατοειδούς χιτώνα και του φακού του ματιού, επιτρέπει τη διέλευση μεγάλων ποσοστών ακτινοβολίας στο εσωτερικό των ματιών και μέχρι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα επίσης η μελανοχρωστική τους ουσία (χρωστική ουσία που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την μελανίνη του δέρματος) βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι του ενηλίκου.Εκτός αυτών, τα μάτια των παιδιών λόγω του ύψους τους, απέχουν πολύ μικρότερη απόσταση από την επιφάνεια του χιονιού. Έτσι, δέχονται και απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία μέσω αντανάκλασης, σε σχέση με τους ενηλίκους, που είναι σαφώς πιο ψηλοί.

 

Συνέχεια στην δίπλα στήλη (για υπολογιστές)

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Συνέχεια...

 • Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως:  Αντιβιοτικά τετρακυκλίνη ή δοξυκυκλίνη, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά, υπνωτικά , και επίσης
  · Όσοι κάνουν φωτοχημειοθεραπεία, δηλαδή άτομα που πάσχουν από δερματικές παθήσεις και, τέλος, όσοι έχουν υποβληθεί σε φωτοδυναμική αγωγή λόγω εξιδρωματικής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας. 

Οπτικά Eyeland - Αγ. Ανάργυροι

Τι πρέπει να κάνουν ?

Αυτές οι ουσίες ευαισθητοποιούν τον οργανισμό στη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (φωτοευαίσθητες). Στην περίπτωση που ένας χιονοδρόμος έχει κάποια αμετρωπία, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, και στην καθημερινή του ζωή φοράει γυαλιά, πρέπει να επιλέξει γυαλιά του σκι με δύο φακούς ξεχωριστούς για κάθε μάτι και όχι μάσκα. Μπορεί έτσι να ενσωματώσει τη διαθλαστική του διόρθωση στα γυαλιά του σκι, η οποία πιθανό είναι να είναι διαφορετική για κάθε μάτι. Στους διορθωτικούς αυτούς φακούς θα πρέπει να ζητήσει φίλτρο, για καλύτερη αντίληψη των φωτεινών αντιθέσεων.
Οι οριζόντιες ακτίνες που αντανακλώνται στις επίπεδες και λείες επιφάνειες, όπως το χιόνι , δημιουργούν θάμπωμα. Η εικόνα που βλέπουμε, όταν οι φακοί των γυαλιών του σκι δεν είναι οι κατάλληλοι, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μια φωτογραφία που έχει πάρει πολύ φως, πράγμα που μειώνει την αντίληψη και την αντίθεση των χρωμάτων. Με τους πολωτικούς φακούς, τα αντικείμενα διαχωρίζονται με μεγάλη ευκρίνεια και τα χρώματα δείχνουν φυσικά.
Αν πάλι ο σκιέρ δεν είναι διοπτροφόρος, αλλά φοράει φακούς επαφής για εξουδετέρωση της διαθλαστικής ανωμαλίας, έστω κι αν οι φακοί που φορά έχουν φίλτρο UV, θα πρέπει να φορά γυαλιά ή μάσκα του σκι. Οι φακοί των γυαλιών του σκι πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό ανθεκτικό στις γραμμώσεις και στα χτυπήματα και να μην περιορίζουν το οπτικό πεδίο. Οι αεραγωγοί να επιτρέπουν να ανανεώνεται ο αέρας, ώστε να μη θαμπώνουν οι φακοί, να μη στεγνώνουν τα μάτια και να μη προκαλείται δακρύρροια.

Τέλος, σε όλα τα γυαλιά και τις μάσκες του σκι πρέπει να αναγράφεται το σήμα CE, που σημαίνει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μειώνουν την εκπομπή της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με την ορατή εκπομπή. 

 

Έμερσον Η καλλιέργεια της θέλησης είναι το μυστικό της ύπαρξής μας. Ραλφ Γουόλντο

Eyeland - Αγ.Ανάργυροι, 21 0263 6362

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Author : - ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ AΤΕΙ-Α, EYELAND ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Επεισόδιο : #17


➡ Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ψηφίστε και πείτε την γνώμη σας

Dream a better world